Το σκάνδαλο των υποκλοπών: Ποιοι θέλησαν να κλείσουν το στόμα και «αυτοκτόνησαν» τον Κώστα Τσαλικίδη

January 4, 2021


Διαφ.

Κώστας Τσακαλίδης – Χρήσιμες πληροφορίες: Ποιος μπορεί να ήταν ο λόγος που ήθελαν να σιωπήσουν το σχεδιαστή του δικτύου και διευθυντή τεχνολογίας της εταιρείας «Vodafone»; Ο ίδιος βρέθηκε απαγχονισμένος πριν από δεκαπέντε χρόνια στο σπίτι του (σ.σ. Μάρτιος του 2005).Κώστας Τσακαλίδης – Χρήσιμες πληροφορίες: Γυρίζοντας πίσω, το χρόνο

Στις 8 Μαρτίου του 2005 γίνεται μια θυελλώδης σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία της Vodafone στο Χαλάνδρι. Μια ημέρα μετά την ανακάλυψη του κακόβουλου λογισμικού του σκανδάλου των υποκλοπών. Το τι ειπώθηκε σε αυτό το έκτακτο meeting είναι κάτι που δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα. Πιθανότατα επειδή αυτά που ελέχθησαν δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθούν ποτέ.

Ο σχεδιαστής δικτύου και διευθυντής τεχνολογίας της εταιρίας Κώστας Τσαλικίδης θα αποχωρήσει από την συνάντηση. Πιθανότατα έξαλλος με αυτά που είχε ακούσει. Την ίδια εκείνη ημέρα το κακόβουλο λογισμικό αφαιρείται με εντολή του τότε διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας Γιώργου Κορωνιά. Η ΕΥΠ χάνει μια μοναδική ευκαιρία.

Να ανακαλύψει πάρα πολλά. Ακόμη και να οδηγηθεί σε πράκτορες του κλιμακίου της CIA που άκουγαν την μισή ελληνική κυβέρνηση και μετέφεραν τα δεδομένα στην NSA. Σύμφωνα με τα όσα είχε εκμυστηρευτεί, από τον Φεβρουάριο, στην σύντροφό του Σάρα Γαλανοπούλου, o Τσαλικίδης έπρεπε να φύγει από την εταιρία.

Όπως της είχε πει συγκεκριμένα στελέχη της γνώριζαν από τον Ιανουάριο του 2005 το πρόβλημα με τις υποκλοπές. Όμως, χωρίς προφανώς να κάνουν τίποτε γι’ αυτό. Παίρνοντας ως δεδομένο την θέση του Τσαλικίδη στην Vodafone θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο, ότι αντιλήφθηκε αμέσως τι συνέβη. Όμως, το πρόβλημα στην περίπτωσή του δεν ήταν αυτό.

Ήταν προφανώς η θέση του στο τι διαδικασία θα έπρεπε να ακολουθηθεί από την εταιρία στην υπόθεση. Επιπλέον, ποιο πρόσωπο είχε «βοηθήσει» την CIA μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, στο να παρακολουθεί τον πρωθυπουργό της χώρας, μια ντουζίνα υπουργούς, τον διοικητή της ΕΥΠ και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Κι αυτά ήταν αρκετά για να τον «αυτοκτονήσουν» κάποιοι, οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν ασύλληπτοι…

Κώστας Τσακαλίδης – Χρήσιμες πληροφορίες: Ο Bill, τα τηλέφωνα και η στρατολόγηση

Δώδεκα χρόνια μετά τα αποκαλυπτήρια του σκανδάλου των υποκλοπών, ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν ποιο ήταν το στέλεχος της Vodafone που στρατολογήθηκε από την CIA για να οδηγήσει το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης στα 14 καρτοκινητά-σκιές.

Ο Κώστας Τσαλικίδης είναι πολύ λογικό, λόγω της ειδικότητας και της θέσης του, να «έπεσε» μετά από έρευνα πάνω σε αυτό τον υπάλληλο της Vodafone. Ήταν κάτι που πιθανότατα πλήρωσε με την ζωή του το βράδυ που τον δολοφόνησαν. Ότι και αν γνώριζε ο άτυχος νέος το πήρε μαζί του. Όμως σύμφωνα με ανθρώπους των μυστικών υπηρεσιών που έζησαν την υπόθεση, θεωρείται βέβαιο ότι τουλάχιστον άλλος ένας άνθρωπος γνωρίζει τον υπάλληλο που χειρίστηκε το κακόβουλο λογισμικό για λογαριασμό της CIA.

Κάποιοι τον θυμούνται ως William B.B.. Άλλοι ως William Basil. Ορισμένοι ως Βασίλη Βασιλειάδη και πάρα πολλοί ως «ο Bill από την Κάρπαθο». Πρόκειται για τον 68χρονο σήμερα πρώην Ελληνοαμερικανό πράκτορα της CIA στην Αθήνα. Εκείνος, ο οποίος έστησε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Όπως τόνιζε χαρακτηριστικά παλιός του συνάδελφος από τα κεντρικά της υπηρεσίας στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια όταν το όνομά του έγινε γνωστό, «Ο Bill ήταν ένας από τους κορυφαίους στρατολόγους που είχαμε στον σταθμό της Αθήνας και άσσος στις τηλεφωνικές υποκλοπές».

Δύο ικανότητες που τον βοήθησαν πολύ στην συγκεκριμένη επιχείρηση, για την οποία υπάρχει ένταλμα σύλληψής του. Όμως, δεν θα εφαρμοστεί ποτέ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συναινούσαν επ’ ουδενί στο να καταθέσει ο συγκεκριμένος επιχειρησιακός για μια υπόθεση που «τσαλάκωσε» αρκετά τις σχέσεις των δύο χωρών. Ιδιαίτερα, μετά τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές.

Κώστας Τσακαλίδης – Χρήσιμες πληροφορίες: Αυτοκτονία, που ήταν δολοφονία

Η κακουργηματική ποινική δίωξη που άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση στην υπόθεση του Κώστα Τσαλικίδη είναι μια μικρή έστω δικαίωση. Μια δικαίωση στην τραγωδία που ζει και ξαναζεί όλα αυτά τα χρόνια η οικογένεια του.

Η απάντηση στο ερώτημα ποιος σκότωσε τον άνθρωπό τους. Ένα νέο παιδί που λίγες ώρες πριν το θάνατό του αγόραζε γλυκά και κανόνιζε ταξίδι με την σύντροφό του. Μόνο εύκολη δεν είναι. Το πιθανότερο, σύμφωνα με εκτιμήσεις και εικασίες πρώην επιχειρησιακών πρακτόρων της CIA και της ΕΥΠ, είναι ότι ο Κώστας Τσαλικίδης δολοφονήθηκε για να μην μιλήσει, όταν διαπιστώθηκε ότι αυτός ήταν ο «αδύναμος» κρίκος που θα μπορούσε να σπάσει κάποιους κρίκους στην αλυσίδα του σκανδάλου.

Το αν αυτό συνέβη από κάποια μυστική υπηρεσία ή δύο τουλάχιστον εκτελεστές και με ποια μέθοδο, είναι κάτι που μπορεί να παραμείνει ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο. Η μητέρα του τον βρήκε νεκρό στις 7.35 το πρωί της 9ης Μαρτίου του 2005, κρεμασμένο στον διάδρομο πλάτους εβδομήντα εκατοστών με ένα σχοινί που ξεκινούσε από έναν σωλήνα του παταριού.

Ο αδερφός του Παναγιώτης είχε την τεράστια ψυχραιμία να αποτυπώσει σε κάμερα υψηλής ευκρίνειας το γαλήνιο πρόσωπο του αδερφού του, που αφού έστειλε κάποια e-mail μάλλον κοιμήθηκε από την κούραση. Κι’ αυτό μάλλον του στοίχισε την ζωή.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: